På tide å bytte ut varmtvannsberederen?

Kjøp varmtvannsbereder som dekker familiens behov

0
ANNONSE

Hvert eneste år blir flere tusen norske hjem ødelagt av vannskader. Men visste du at over 1500 av dem skyldes lekkasjer fra varmtvannsberederen?

Saken fortsetter under bildet

Før du går i kjelleren for å se hvordan tilstanden er, har vi laget en liten sjekkliste med hva du må se etter på varmtvannsberederen.

Lang levetid gir rom for glemsel
Varmtvannsberedere I kobber og stål har vanligvis en levetid på 10-20 år, mens varianter i rustfritt stål har en levetid på cirka 20 år. Det er vel og bra, men det betyr også at terskelen er lavere for å gå og sjekke hvordan det egentlig står til med varmtvannsberederen. For å være helt sikker på at alt er i orden, kan du gjøre følgende:

• Sjekk at den ikke drypper
• Se til at den ikke avgir varme
• Ujevn tilstrømming av varmtvann

Har varmtvannsberederen noen av disse faretegnene, er det på tide å ta grep for å unngå vannskader. Men hva må du egentlig tenke på når du skal kjøpe en ny?

Hvor mye vann bruker man?
Ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå via Norsk Vann bruker hver nordmann i dag nesten 200 liter vann i døgnet. Vi bruker lengre tid på badet enn hva vi gjorde tidligere. Samtidig ser vi at trendene med større badekar og store dusjhoder øker vannforbruket vårt.

Nettopp derfor er det viktig å se på størrelsen på varmtvannsberederen. Før var det vanlig med beredere på 100-150 liter, mens det nå blir mer og mer vanlig med beredere på 250-300 liter. Generell anbefaling etter personer i husholdningen er som følger:

• 1-3 personer: 120 liters bereder
• 3-4 personer: 200 liters bereder
• 4-5 personer: 250 liters bereder
• 5 eller flere: 300 liters bereder

Dette er selvfølgelig veldig individuelt, men kan være en grei tommelfingerregel når du skal ut og kjøpe varmtvannsbereder. Har du behov for en enda større bereder, kan du seriekoble to beredere.

Saken fortsetter under bildet

Hvor bør varmtvannsberederen stå?
Nye krav fra 1.4.2013 sier at du må ha sluk i gulvet eller lekkasjesikringssystem ved nyinstallasjon av varmtvansbereder. Mange lekkasjer fra beredere oppdages for sent, og da kan det allerede ha oppstått store skader.

Husk derfor at de finnes i ulike varianter, for montering på gulv, på vegg, under benk. Det finnes også liggende og stående varianter .

Hva med de som har lite plass?
En benkebereder, eller varmtvannsbereder til benkeskap, kan ha kapasitet på 80-140 liter vann og passer inne i et standard kjøkkenskap. Flott alternativ til hytte, leilighet og andre mindre boliger.

Er rommet uten sluk? Ikke glem lekkasjestopper! Det er utstyr som monteres i eller rundt vannførende installasjoner, for å stoppe en uønsket vannutstrømning. Lekkasjestoppere registrer lekkasje, og stenger automatisk vanntilførselen fra skadestedet.

Nye muligheter med moderne varmtvannsberedere
Nyere modeller holder godt på varmen og varmer opp vannet fort. 50-75 liter vann varmes opp fra fem til 40 grader på en time. Vannet som varmes opp blandes med kaldtvann slik at vi kan dusje, vaske hender, bade og vaske. Derfor sier vi at en 300 liters tank gir cirka 640 liter med varmt vann på 40 grader.

Tips: Det er anbefalt å la temperaturen ligge på 70 grader i varmtvannsberederen. Går temperaturen under, øker faren for legionellabakterier.

Snakk med en av våre eksperter om du er ute etter en ny varmtvannstank. Sammen kommer vi frem til en varmvannsbereder som vil dekke dine behov – og litt til. Som vi pleier å si, det finnes en varmvannsbereder for alle.

Kilde: Baderingen

ANNONSE

Warning: A non-numeric value encountered in /home/dittbaduser/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352