Den nye smartberederen til Høiax er klar for markedet

Vi har skapt et produkt verden har bruk for

0
ANNONSE

Endelig er lang tids utvikling og testperioder over. Kommende uke rulles Høiax Connected ut i markedet, som løfter den tradisjonelle, statiske varmtvannstanken opp i skyen og gjør den til et smart energilager i boligen. Dermed kan forbrukeren både spare energikostnader og spre forbruket gjennom døgnet, som igjen demper presset på strømnettet. Det er gode nyheter i en tid hvor strømprisene har løpt løpsk og det skal innføres effektbasert nettleie!

– Nysgjerrigheten og etterspørselen har vært enorm siden vi fortalte om hva som skulle komme, forteller Thomas Buskoven og Hans Wernersen i Høiax, mens de stolt viser oss rundt i produksjonslokalene i Fredrikstad, hvor det produseres nye bredere på løpende bånd om dagen. – Denne første serien består av 200-liters beredere. Mange rørleggere har for lengst begynt å markedsføre den, så vi tar nesten for gitt at vi vil gå raskt tomme for det første opplaget.

Saken fortsetter under bildet:

Ny teknologi løfter nå varmtvannsberederen opp i skyen og gjør den til hjertet i boligens energikretsløp. Det gjør den kapabel til både å spare energikostnader, ta ned effekttopper og skape forbrukerfleksibilitet i strømnettet. Med det, setter Høiax Connected en ny standard for det som inntil nå har vært en passiv komponent i hjemmet.  Her gjøres de siste justeringene i produksjonen, med tilrettelegging av panel og ledninger, før berederne går til varelager.

Tre smarte måter
Det er tre måter å styre berederen på:

1) Manuelt: Den kan styres uten at den er koplet mot nettet, ved at det kan velges en fabrikkoppsatt timeplan via et display for når den skal koples inn og ut eller gå med redusert effekt. Det finnes også ferieplan hvor berederen varmer opp vannet dagen før man kommer hjem.

2) Via app: Om du vil ha en mer avansert tidsplan ut over grunnprogrammet, kopler du enkelt berederen til nettet og bruker Høiax sin app myUplink – og du har full styring via smarttelefon, nettbrett eller pc/mac.

3) Smarthus: Høiax Connected er blant annet kompatibel med det det norskutviklede Futurehome smarthussystem. Futurehome har et åpent, skybasert system, som forener produkter på tvers av smarthus-standardene. Dermed blir berederen en sentral komponent i smarthuset og inngå i den totale energistyringen for å spre lasten og unngå strømtoppene.

Wernersen forteller at flere strømselskaper har vist stor interesse for å kunne tilby den smarte berederen som en del av sitt fordelsprogram for å lokke nye kunder, men at Høiax ønsker at berederen først skal tilbys gjennom rørleggerne, for å sikre at det blir korrekt installert og at kunden blir gitt en god opplæring.

– Nytteverdien vil være stor, og investeringen vil være raskt tjent inn med dagens strømpriser, forteller Wernersen.

– Dette handler ikke om at vi har revolusjonert hvordan vannet varmes opp. Heller ikke at det brukes mindre energi på å varme opp vannet. Fortsatt er det x antall kilowatt inn og x antall liter varmt vann ut, bestemt av de fysiske lovene, sier han illustrerende.

– Det geniale, er derimot styringssystemet som gjør det mulig å bestemme når og hvordan vannet skal varmes opp. Eksempelvis når den skal koples ut og inn, og når den skal gå med redusert effekt og full effekt. Dermed kan den være en viktig del av boligens strømforbruk gjennom døgnet.

– Det vil gjøre at du får et forhold til varmtvannsberederen. Den har i all tid vært en passiv komponent i huset som ingen har ofret en tanke – i hvert fall inntil den ikke fungerer og du bare får kaldt vann i springen!

Reduserer strømtoppene og sparer penger
Teknisk sjef Reidar Olsen, som er en av hjernene bak produktutviklingen av Høiax Connect, har selv testet ut produktet i eget hjem og kan bekrefte nytteverdien.

Saken fortsetter under bildet:

– Vår bereder kopler ut klokka 07.00 på morgenen, på et tidspunkt hvor strømprisene som regel skyter i været. Selv om vi er to voksne som tar en dusj før jobben, trenger ikke berederen å kople inn før på kvelden i forhold til vårt forbruk. Fra berederen starter opp igjen og fram til klokka 23.00 tillater vi den å gå med redusert effekt. Det er ikke sikkert den trenger å gjøre det, da det er termostaten som bestemmer, påpeker han.

– Fra 23.00 til 01.00 får den lov til å gå med full effekt om det er behov for det. Men da starter vi å lade opp hybridbilen, og effekten på berederen senkes fra 2000 til 700 watt – hvor den ligger fram til morgenen.

– Slik flytter vi forbruket på tider av døgnet hvor strømmen er billigst, samtidig som vi senker toppene ved å unngå å stable for mange forbrukere oppå hverandre. Om det er flere barn i husstanden, blir naturligvis behovet et annet og må tilpasses til det.

– Om du reduserer effekten med en tredel, bruker du naturlig nok tre ganger så lang tid å varme opp vannet. Men det kan være smart å gjøre det for å få ned effekttoppene i forhold til de framtidige tariffene, som vil få betydelige utslag på strømregningen. Alle som kjøper dette produktet, er egentlig med på å bidra til det grønne skiftet, sier han.

– Har du nettilgang, kan du på samme måte fjernstyre Høiax Connected på hytta via appen, supplerer Wernersen.

Og det er ingen grunn til å bekymre seg for at det skal gro legionellabakterier selv om hytta står ubrukt i tre uker og berederen innstilt på å ligge i dvale med 20 grader.

– Det ligger et program i berederen som tar seg av dette, og som ikke kan overstyres. På et gitt tidspunkt vil berederen automatisk slå inn og varme opp vannet til 75 grader over en periode for å ta knekken på Legionella. Deretter vil den gå i dvale igjen.

Saken fortsetter under bildet:

Har styrket produksjonen
Som et ledd i å styrke produksjonen, er det etablert en egen avdeling som jobber med å lage kabler og komponenter til produksjonen av berederne. I den anledning, har  Høiax tatt over bedriften Industriprodukter i Halden med seks ansatte, som alle nå er integrert i produksjonen i Fredrikstad.

– Her skjer også QR-kodingen av hver enkelt bereder i Connect-serien. Alle produktene har sin unike QR-kode, som ivaretar datasikkerheten på beste måte, samt gjør dem lett sporbare. Opprettelsen av denne enheten i bedriften har vært ubetinget positivt, sier selskapets administrerende direktør Thomas Buskoven.

Produksjonen har blitt utvidet jevnlig de siste årene, og kjører nå to skift med robotiserte produksjonslinjer. – Ingen ansatte har blitt sagt opp som følge av robotiseringen, men de har fått andre funksjoner og oppgaver.

Høiax satser også på spesialtilpassede produkter for OEM-markedet og eksport. Denne avdelingen er i sterk vekst og har økt med 50 prosent hvert år de siste to årene.

Enormt potensiale
Wernersen og Buskoven legger ikke skjul på at de er spente foran «slippet» av Høiax Connected til uka, som setter en ny standard og innleder en ny æra for varmtvannsberedere.

– Vi har gjort alt vi har kunnet for å skape et produkt verden har behov for, og som gir unike muligheter for rørleggeren. Og vi er forberedt på å håndtere det som måtte komme på best mulig måte.

De tipper at mange av de som vil «løpe og kjøpe» i første omgang, er de som allerede har smarthusløsninger. Men presiserer samtidig at man slett ikke behøver å være teknisk interessert for å utnytte potensialet i den smarte berederen.

– De som har henvendt seg til oss spenner fra teknologinerder som sitter hjemme og programmerer smarthuset selv, til eldre folk som bare er opptatt av at produktet fungerer uten at de må foreta seg noe.

– Dette er et framtidsrettet produkt som både bidrar til at Norge skal nå sine klimamål samtidig som det er god økonomi for forbrukeren. Det bør være like selvsagt å tenke smart bereder som elbil. Om de som bygger hus i dag og ikke velger en slik løsning, er ikke nok opplyst. Da har vi gjort en for dårlig salgsjobb!

Kilde: VVSforum

ANNONSE

Warning: A non-numeric value encountered in /home/dittbaduser/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352