Husk på den nye avhendingsloven når du pusser opp badet

Boligmappa gjør mye av jobben for deg

0
ANNONSE

Det er fort gjort å si seg ferdig med oppussingen av badet. Du har brukt mye tid, energi og penger på å gi baderommet ditt en skikkelig oppgradering. Håndverkerne har gjort akkurat som du ville, og flisene ser fantastiske ut. Den nye standarden på badet ditt kan ha økt verdien på boligen med flere hundre tusen kroner. Men bare hvis du kan dokumentere hva som har blitt gjort.

Saken fortsetter under videoen:

Avhendingsloven stiller nye krav
For det er nettopp det som er den største konsekvensen av den nye loven om avhending av bolig. Eller boligsalgsloven, som den kanskje burde hete. For det er rett og slett en ny lov som stiller nye krav til både kjøper og selger av en bolig.

Men akkurat hva som er nytt i loven, og hva du bør tenke på rundt opppussing av bad, kan være vanskelig å få oversikt over. Derfor har vi samlet alt du trenger å vite om de nye reglene rundt salg av bolig, og hvordan dette påvirker deg og oppussingsplanene dine.

Saken fortsetter under bildet:

Husk på dokumentasjon når du pusser opp badet
Den gyldne regelen er: Dokumenter alt. Alltid. Har du gjort noe med boligen din, så pass på at du kan legge frem god dokumentasjon for det. Jo flinkere du er til å tenke på dette fra første stund, jo enklere gjør du det for det selv når du en dag skal selge boligen din.

Baderommet er også i en spesiell posisjon når det gjelder å dokumentere når og hva som er gjort. For det første kan det ofte være snakk om omfattende oppgradering av badet, som er en stor investering for deg som eier av boligen. Da er det svært viktig at du får med deg verdiøkningen videre.

For det andre ligger mye av arbeidet med badet gjemt bak flisene. På badet er det gjerne blitt gjort ting med membran, rør og avløp, varmekabler og en rekke andre ting man ikke ser ved første øyekast. Dette kan være vanskelig, for ikke å si umulig, å dokumentere i ettertid. Sørg derfor for at du får dokumentasjon med bilder, beskrivelser og tegninger fra flisleggeren.

Det kan nemlig bli både tidkrevende og dyrt å måtte skaffe ny dokumentasjon på arbeidet som allerede er blitt gjort. Husk derfor på dette mens du pusser opp, slik at det blir enklere når du skal selge.

Men hva er egentlig avhendingsloven?
Nye lover og regler kan virke skremmende. Det er også snakk om store summer i omløp når du skal kjøpe og selge boligen din. Men kort fortalt sier loven noe om rettigheter og plikter i forholdet mellom kjøper og selger av en fast eiendom.

De nye endringene i loven kan oppsummeres enkelt:
• Den nye avhendingsloven trådte i kraft 1. januar 2022
• Den stiller strengere krav til riktig informasjon om boligen fra selger
• Samtidig er det kjøpers ansvar å gjøre seg kjent med informasjonen som er innhentet
• Loven har som formål å få frem så mye nyttig informasjon om boligen som mulig

De nye reglene skal gjøre bolighandel til en tryggere og mer forutsigbar prosess. Først og fremst for kjøper, som nå har krav på mer informasjon om boligen og badets faktiske tilstand enn tidligere.

Men fordi ingen er tjent med krangler og uenigheter, er en ryddig og oversiktlig prosess også til selgers beste. Jo mer informasjon du innhenter og oppgir, desto mindre risiko har du for å få klager fra kjøper.

Saken fortsetter under bildet:

Få laget en tilstandsrapport
Med dette i bakhånd, anbefales det å få en bygningssakkyndig til å lage en godkjent tilstandsrapport. I tilstandsrapporten står boligens tilstand beskrevet. Denne består av en lang rekke sjekkpunkter, og settes opp mot hva man kan forvente av en bolig på samme alder. På badet vil man typisk se etter fuktskader, er membran og sluk er i god stand og om arbeidet på badet er profesjonelt og riktig utført.

Alle forhold som står beskrevet i denne er nå kjøpers ansvar, og regnes ikke som mangler eller feil med boligen. Slik har altså selger et større ansvar for å redegjøre for alle mangler, og kjøper har et større ansvar etter å ha mottatt informasjonen og gjennomført kjøpet.

Dette er dokumentasjonen takstmannen vil se etter. Han vil be om korrekt dokumentasjon fra håndverkeren, med bilder og oversikt over hva som er gjort. Først da vil han kunne prissette taksten etter boligens faktiske stand.

Et brukt bad er brukt
Alt ved boligen trenger naturligvis ikke være perfekt. Det er ikke det loven skal insentivere. Snarere skal den gjøre handelen mer ærlig, og få begge parter til å ha samme oppfatning av den faktiske tilstanden, og ikke en oppskrytt og oversminket tilstand.

Du kan med andre ord ikke lenger selge en leilighet med store forbehold om generelle mangler, men skal dokumentere de konkrete feilene, og prissette deretter. Har du sørget for å bruke en kvalifisert håndverker, har du normalt ingenting å skjule heller.

Boligmappa gjør mye av jobben for deg
Utfordringen med tydelig dokumentasjon er at det kan være fort gjort å miste oversikten. Dokumenter forsvinner, mapper sorteres vekk. Dokumentasjonen på det elektriske arbeidet som ble gjort under vasken sommeren 2017 er for lengst rotet bort.

Det problemet er det heldigvis enkelt å gjøre noe med. Flisekompaniet anbefaler alle å bruke Boligmappa.no.

Med Boligmappa.no kan du holde orden på alle dokumentene dine på ett sted.

• Den koster ingenting å bruke
• Holder orden på all dokumentasjon rundt boligen din
• Den følger boligen slik at all overlevering av dokumenter til ny eier skjer automatisk
• Hjelper deg med å finne dokumentasjonen du mangler
• Gjør det enklere å innhente kvalifiserte håndverkere

Få en enkel og ryddig prosess sammen med Flisekompaniet
Skal du pusse opp badet ditt, anbefaler vi på det sterkeste at du innhenter og tar vare på dokumentasjonen på alt som blir gjort. Bruker du håndverkere formidlet av Flisekompaniet vil dokumentasjonen legges inn i Boligmappa av håndverkeren, og ligger klar der når takstmannen etterspør det når du en dag skal selge.

Kilde: Flisekompaniet

ANNONSE

Warning: A non-numeric value encountered in /home/dittbaduser/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352