- Prosjekter: Johannes Leth er utdannet murmester og takstmann, og har de siste årene jobbet hos BOVG Takst og Skade AS i Drammen. Han oppfordrer håndverkeren til å prosjektere. – Mange skader kunne vært unngått med prosjektering og god kommunikasjon, sier han.

Disse håndverks-feilene gjøres oftest på badet

Krav til teknisk forskrift er at bad skal prosjekteres

0
ANNONSE

Takstmann Johannes Leth er involvert i et par hundre saker årlig. Han oppfordrer håndverkeren til å prosjektere før oppstart.

– Det er viktig å understreke at jeg ser bare det som er feil – og er ikke engasjert der hvor alt går smertefritt. For jeg vet det er mange som leverer veldig bra arbeid, sier Johannes Leth til vvsforum.no.

Den erfarne murmesteren og takstmannen har siden 2007 jobbet hos det tverrfaglige firmaet BOVG Takst og Skade AS i Drammen. Firmaet er blant annet eksperter på lokal utbedring av bad.

Mangel på kunnskap
Leth er involvert i et par hundre saker årlig hos privatpersoner og bedrifter.

– Vi kommer aldri dit noen gang at det ikke kommer til å gjøres feil, men vi kan håpe at det blir mindre. Produktutviklingen er blitt langt bedre, se bare innenfor sluk – men fortsatt har bransjen litt av alt.  Jeg var nylig involvert i et nyboligprosjekt hvor samtlige 20 bad hadde gjentakende feil. Vi har begynte å kalle det «systemfeil». Feilene som gjøres skyldes manglende kunnskap hos de utførende.

Han fortsetter:

– De vanligste feilene jeg ser er lekkasjer fra bad som skyldes feil membran-tilslutning til sluk, feil ved forhøyningsringen til sluk, og at membran ikke er ført opp til terskel. Også er vi mye borte i fallproblematikken; nye bad hvor det samler seg vann midt ute på gulvet. Det er en gåte at det går an. Men her gjøres det fortsatt mange feil.

Saken fortsetter under bildet:

Skade 1: Her mangler det forhøyning til sluk.

– Heng skisse på veggen
Leth understreker at også erfarne badebyggere gjør feil.

– En gjenganger er at det ikke blir brukt originale deler. Det er en del selvbyggere der ute, men også bedrifter med en faglig leder som ukritisk sender ut folk som ikke er kvalifiserte til å gjøre en jobb. Av og til er jeg i kontakt med utførende for å kartlegge alle fakta. Dette kan være saker hvor det er gjort flere udiskuterbare feil, og som igjen resulterer i konflikter. Mange bagatelliserer feilene som er gjort. Men heldigvis gjelder ikke dette flertallet.

Den erfarne bransjekaren har ett råd til håndverkeren:

– Prosjekter! Krav til teknisk forskrift er at bad skal prosjekteres. Mange feil hadde vært unngått med prosjektering og god kommunikasjon. Gjør det enkelt; heng en målsatt skisse på veggen med informasjon om plassering av det som skal være i badet og hva som skal gjøres!

Saken fortsetter under bildet:

Skade 2: Ikke montert mansjett på veggboks

Eksperter på lokal utbedring
BOVG Takst og Skade AS er kjent for å være blant de aller beste i bransjen når det gjelder lokal utbedring av baderom. Har varmekabelen slutte å virke eller en flis er ødelagt i dusjsonen; fortvil ikke, folkens!

– Vi er helt sikre på at lokal utbedring har noe for seg, og vi har svært gode erfaringer med dette. Vi gir 5 års garanti på vårt arbeid, forteller Leth.

 

 

ANNONSE

Warning: A non-numeric value encountered in /home/dittbaduser/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352