Oras Hydractiva Digital – Dusjhodet som viser deg vann- og strømforbruket ditt i sanntid
Å bruke mindre vann i dusjen trenger ikke å gå utover komforten. Dette dusjhodet hjelper deg med å spare både vann og strøm.
Saken fortsetter under bildet:
Vi bruker mye strøm på oppvarming i kalde Norge. Selskapet Elvia, tidligere Hafslund Nett og Eidsiva Nett, skriver at hele 60% av strømforbruket vårt går med til oppvarming av huset. Videre slukes 15-20 prosent av totalforbruket av varmtvannsberederen.
Små kutt i varmtvannsbruken kan derfor utgjøre store forskjeller på strømutgiftene dine, og det er dessverre en kjensgjerning at nordmenn sløser mye med vannet.
Vi tar lange, varme dusjer, og vi bruker 19 liter vann hver gang vi pusser tennene! Faktisk meldte forskning.no tilbake i 2019 at en gjennomsnittlig nordmann brukte nesten dobbelt så mye vann som en gjennomsnittlig danske. Her er det åpenbart mye å tjene på å stramme inn.
Les også: 3 fordeler med berøringsfrie kraner
Spar vann og strøm ved å se forbruket i sanntid
Norge er kanskje verst i klassen på sløsing med vannet, men tendensen er den samme også ellers i verden. Dette ønsket Oras å gjøre noe med.
Utfordringen? Å gjøre det enklere å redusere forbruket av varmtvann, uten at komforten ble ofret. Løsningen? En ny type dusjhode som ikke bare kombinerer lavt forbruk med høy komfort, men også viser deg vann og strømforbruk i sanntid.
Saken fortsetter under videoen:
https://youtu.be/hO-iChh6v7A
Oras Hydractiva Digital kobles til og brukes som et hvilket som helst dusjhode. Dusjopplevelsen er behagelig og avslappende, takket være en bred og myk vannstråle. Samtidig har altså dette dusjhodet en rekke innovative funksjoner, som gjør det vesentlig enklere å redusere sløsingen.
På oversiden av dusjhode finner du imidlertid et digitalt display, som viser en rekke parametere:
• Vannets temperatur akkurat der og da
• Hvor mye vann du har brukt så langt
• Energiforbruket ditt i dusjen
Les også: På tide å bytte ut varmtvannsberederen?
Dusjhodet drives av vannkraft, så det er ikke behov for batterier eller en ekstern strømkilde. Foruten displayet på oversiden har dessuten Hydractiva en lysindikator på undersiden, rett under der vannet kommer ut. Denne gir en pekepinn på hvordan du ligger an:
• Grønt lys – indikerer en bærekraftig dusj med under 30 liter forbruk av varmtvann.
• Gult lys – indikerer en middels fornuftig dusj med forbruk på 30-50 liter varmtvann.
• Rødt lys – indikerer en mindre fornuftig dusj med over 50 liter forbruk av varmtvann.
Vet du egentlig hvor mye vann du bruker?
Selv om alle kan kontrollere trykk, temperatur og varighet når de dusjer, er det vanskelig å holde oversikten over eget vannforbruk med et ordinært dusjhode.
Det blir vesentlig enklere når man kan se forbruket i rene tall, og resultatene fra Oras’ undersøkelser underbygger dette. Konklusjonen er at forbruket i gjennomsnitt blir redusert med 22 prosent, kun ved å bytte fra et vanlig dusjhode til Hydractiva Digital.
Bærekraftig dusj med app på mobilen
Oras Hydravica Digital bør brukes sammen med Digital Hand Shower-appen, som du laster ned til telefonen din. Dermed kan mobilen snakke med dusjen din via bluetooth, og vise deg data som vannforbruk over tid og tips til hvordan du kan redusere sløsing. Du kan sette deg egne mål for dusjingen, og tilpasse grenseverdiene for lysindikatoren.
Les også: Den gylne regelen når du skal pusse opp badet
Hvorfor er det viktig å redusere vannforbruket?
Ingen vil bruke mer penger på strøm en nødvendig. Oras’ egne undersøkelser viser at en gjennomsnittlig europeisk familie på tre personer kan spare rundt 160 euro (ca. 1600 kr.) i året ved å bytte til Hydractiva Digital. Privatøkonomi er samtidig bare én av grunnene til at alle burde redusere vannforbruket sitt:
• Å pumpe vann fra kilden til kranen din krever energi, og denne energien kommer slett ikke alltid fra fornybare kilder.
• Lavere vannforbruk reduserer belastningen og ventilasjonskostnadene for vann- og avløpssystemer.
• Vannsparing bidrar til å bevare innsjøer og elver, og reduserer mengden avløpsvann som må renses på veien tilbake til naturen.
• Lavere vannforbruk gjør oss bedre rustet for tørkeperioder.
Kilde: Baderingen