Da Marte Bratberg og samboeren skulle totalrenovere badet, fikk de profesjonell hjelp til valg av løsninger. Resultatet er blitt en tidløs eleganse i duse farger.
Mitt lille fristed
– Jeg synes jo jeg har fått verdens fineste bad. Man kan kalle det for mitt lille fristed. Rommet gir meg en veldig ro, samtidig som det er strålende vakkert, forteller Marte Bratberg.
Råskinnet som kom på tredjeplass både i 2020-versjonen av “Kompani Lauritzen” og i fjorårets “Skal vi danse” på TV2, har hatt travle dager det siste året. Ikke bare har hun og kjæresten kjøpt, pusset opp og flyttet inn i ny leilighet. De er også blitt foreldre til en liten gutt som nå er 5 måneder. Da er litt egentid etterlengtet.
– Det hender at jeg overlater ungen til kjæresten min med beskjed om at nå skal mor barbere leggene og kose seg i badekaret, tenne lys og være litt alene, gliser hun.
Skrekkblandet fryd
Leiligheten som paret endte opp med å kjøpe, var ikke gjort noe med siden 70-tallet, og de ble møtt av gressplen-belegg på soverommet, doen var så og si midt i stua og badet var prydet med panel. Det ble litt for mye av det gode.
– For å være helt ærlig så fikk vi skikkelig panikk da vi fikk tilslaget på leiligheten. Vi hadde ikke tenkt å kjøpe et oppussingsobjekt. Det ble litt sånn: Hva skjedde nå, og hvorfor gjorde vi dette? Begge to gikk helt i kjelleren da vi skjønte hvor mye som måtte til for å få det vi egentlig drømte om. Vi satt i en nykjøpt leilighet og gråt begge to, ler hun.
Saken fortsetter under bildet:
Fikk kyndig bistand
I tillegg til å være mamma på heltid, podcaster Marte sammen med venninnen Janka Polliani. Hun har også et godt utbygd kontaktnett, og fikk hanket inn profesjonell bistand da det var dags å totalrenovere badet i parets nye leilighet.
– Vi har vært innom ganske mange ulike løsninger. Når du først skal rive alt, er jo mulighetene mange. Denne leiligheten har store, fine vinduer, og jeg har alltid hatt en drøm om et badekar med utsikt. Det så jeg på som veldig romantisk.
Vi fikk veldig god hjelp av superekspert på innredning, styling og alt som har med bolig å gjøre, Tone Kroken. Jeg tenkte først at marmor ville bli for stivt og nesten litt skummelt å begi seg ut på, men Tone fikk overtalt meg, og det er jeg veldig fornøyd med nå, forteller Marte.
Les hvordan du kan bestille marmor og annen spesiallaget naturstein hos Flisekompaniet sin brosjyre
Saken fortsetter under bildet:
Greske vibber
Løsningen Marte og kjæresten falt ned på, er en blanding av glatte vegger i en isblå tone, Marina grønne fliser fra Tonalite Crayon og marmorflisene Marex Calacatta Vagli i 60×60, 130×45 og 5×5. Her snakker vi daglige ferievibber.
– I dusjen har vi valgt en annen type flis i en helt magisk farge. Jeg får helt sydenstemning av den. Jeg føler at jeg har fått et gresk drømmebad i grått, blått og en syrlig grønn farge. Jeg er også veldig fornøyd med at vi valgte å gå for flis bak toalettet for å skape litt variasjon og dynamikk, forteller hun.
Smykket i rommet
Marte og samboeren valgte å gå for det lille ekstra når badet skulle totalrenoveres. I stedet for et tradisjonelt servantskap, var det spesialdesign som ble løsningen.
– Det nydelige baderomsmøbelet vi har, som servanten står på, oppdaget jeg første gang i en av Flisekompaniets utstillinger. Bare med en annen type flis. Jeg elsket det møblet, men det var absolutt ikke “lagervare”. Først prøvde jeg å tvinge faren min til å lage noe tilsvarende, han er nemlig gammel flislegger.
Men han turte ikke begi seg ut på oppdraget med de kostbare flisene vi hadde valgt. Jeg tror jeg ringte rundt til sånn ca 50 håndverkere, før jeg fant han som hadde laget den jeg så hos Flisekompaniet. Han var helt fair i pris og gjorde en strålende jobb, forteller hun.
Utnyttet takhøyden
Leiligheten viste seg å ha et senket tak, og da dette ble fjernet, dukket det opp både struktur og 60 cm ekstra takhøyde. For å utnytte dette maksimalt, valgte paret å spesialbygge dusjdører fra INR.
– De er hele 260 cm høye, og prosessen med å frakte disse opp tre etasjer var en aldri så liten utfordring i seg selv. De ble levert utenfor med lastebil og kran, og selv om vi var mannsterke med meg – ni måneder gravid – kjæreste, svigerfar og broren min, måtte vi stoppe en ukjent forbipasserende som så sterk ut, og Vippse ham 500 kroner for å hjelpe til med å frakte disse helskinnet opp i leiligheten, ler hun.
Saken fortsetter under bildet:
Snuoperasjon
Det var ikke alt som gikk helt etter oppskriften under renoveringen, og noen endringer måtte til underveis.
– Blant annet presterte vi å måle opp avstanden der hvor vi hadde tenkt at badekaret skulle stå, før vi bygde ut og isolerte veggene. Da oppdaget vi at det ble ganske trangt med både dusj og badekar. Så vi endte opp med å måtte snu badekaret 90 grader, forklarer Marte.
Ta god tid og sjekk referanser
Dette er andre gang Marte har pusset opp et bad. Den første gangen falt valget på de mer standard og enkle løsningene. Denne gangen er elegant og dristig stikkordene.
– Det er jo lett å gå for de enkle løsningene. Det å tørre å tenke litt utenfor boksen, være litt mer vågal og tåle å måtte vente litt ekstra på å få mer spennende løsninger, er et smart valg. Det er jo badet. Det er ikke bare snakk om å male en vegg som du lett kan endre på. Et bad pusser man kanskje opp én gang på 20 år, og da er det verdt investeringen å bruke litt ekstra tid på å få det akkurat som du vil ha det. Og velg håndverkere med omhu, og sørg for å få gode referanser, avslutter Marte.
Kilde: Flisekompaniet