Oppussing av bad – reglene du må vite om

Renovering av bad krever god kompetanse

0
ANNONSE

Planlegger du å pusse opp badet? Mange ønsker å gjøre mye av oppussingen selv for å kutte kostnader, men det kan fort bli en dyr affære. Vi guider deg gjennom regler du bør vite om, hva du kan gjøre selv, og hva du må ha profesjonelle håndverkere til.

Selvgjort er velgjort, lyder et kjent ordtak. I flere sammenhenger kan nok det være sant, men når det kommer til oppussing av bad kan ofte det motsatte være tilfellet.

Renovering av bad krever god kompetanse og lang erfaring, og om arbeidet ikke gjøres i henhold til forskrifter og krav kan konsekvensene bli store. Her er noen av de viktigste reglene og aspektene du bør vite om når du planlegger å pusse opp badet.

Saken fortsetter under bildet

Er oppussing av våtrom søknadspliktig?
Det første du bør tenke på før du begynner arbeidet, er om du har lov til å sette i gang med oppussingsplanene.

I 2012 ble reglene for hva som var søknadspliktig myknet opp, og i flere tilfeller kan du i dag renovere badet uten å måtte søke om tillatelse fra kommunen. Derimot er du alltid søknadspliktig hvis:

• Du skal bygge bad i et tilleggsrom, for eksempel i en bod eller i et hobbyrom.
• Du skal bygge bad i nybygg
• Du skal endre (for eksempel flytte eller rive) en bærevegg eller andre bærende     konstruksjoner.
• Du skal bytte rør og sluk, eller gjøre andre endringer som kan føre til at brannskillet   brytes.

Med andre ord trenger du som regel ikke å søke om tillatelse til å pusse opp badet i boligen din. Er du i tvil, bør du uansett kontakte et profesjonelt håndverkerfirma eller plan- og bygningsetaten.

Husk også på at selv om du ikke nødvendigvis er søknadspliktig, så er du likevel ansvarlig for at bad eller våtrom er bygget i henhold til forskriftene.

Hva slags oppussing kan du gjøre selv?
Det er mange elementer du kan pusse opp selv på badet, gitt at du handler i tråd med våtromsnormen og andre byggtekniske forskrifter. Blant annet kan du gjøre overflatearbeid, som å bytte dusjkabinett, koble til vaskemaskin, montere baderomsmøbler, male vegger og tak (med våtromsmaling), og lignende.

Selv “enkelt” arbeid bør imidlertid gjøres med forsiktighet, så du ikke ødelegger våtromsmembranen eller lignende. En god tommelfingerregel er å alltid sparre med fagfolk før du pusser opp noe på badet.

Saken fortsetter under bildet

Langt mer risikabelt er det likevel å ta på seg større oppdrag som å fjerne eller legge fliser selv. Da risikerer du i verste fall å få kostbare og omfattende skader på boligen din, uten mulighet til å få dekket kostnadene.

Skulle det bli lekkasje eller lignende, kan for eksempel forsikringsselskapet nekte å dekke kostnadene dersom jobben ikke er utført i henhold til gjeldende krav. Flere seriøse håndverkerfirmaer vegrer seg også for å pusse opp baderom som har blitt pusset opp av ufaglærte.

Les også: Sjekkliste ved valg av håndverkerfirma

Hva slags arbeid trenger du fagfolk til?
Ha som hovedregel å alltid bruke seriøse håndverkere når du skal pusse opp bad. Likevel er det noen områder som er viktigere enn andre, og hvor du må – eller er strengt anbefalt – å bruke fagfolk.

Saken fortsetter under bildet

Både montering og arbeid på elektriske anlegg og varmekabler er blant oppgavene hvor du er nødt til å bruke elektriker. Ikke bare kan det være livsfarlig å gjøre selv, du kan også risikere å måtte rive opp gulvet dersom el-tilsynet kommer på besøk.

Videre må du ha sertifiserte rørleggere til VVS-arbeid, deriblant installasjon og arbeid på rørsystemer og sluk. Å forsøke å ta snarveier på disse områdene kan få store konsekvenser, som for eksempel alvorlige lekkasje- og fuktskader. I mange tilfeller er arbeid på rør også søknadspliktig.

Selv om det ikke er noen lov som hindrer deg i å legge våtromsmembran selv, bør du også her bruke fagfolk. Det samme gjelder forøvrig alt som har med tetting av bad å gjøre, som senere kan resultere i fuktskader.

Ved å bruke sertifiserte håndverkere til oppussingen, vil du både kunne forlenge levetiden og kvaliteten på badet, og unngå problemer med forsikringsselskap dersom uhellet er ute. I tillegg vil det lønne seg dersom du bestemmer deg for å selge, da en godkjent dokumentasjon vil kunne øke attraktiviteten og salgsverdien til boligen din. I tillegg vil et seriøst håndverksfirma gi deg lang garanti på badet.

Kilde: delilla.no

ANNONSE

Warning: A non-numeric value encountered in /home/dittbaduser/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352