Nytt år, nye regler: 6 tips for et grønnere bad

Vi kan spare opptil 24 liter per dag bare ved å slå av vannet når vi pusser tennene.

0
ANNONSE

Vi bruker mer vann på badet enn i noe annet rom i huset. Dette er seks enkle tips for et bærekraftig 2021 – fra raskere dusjer til å gå over til såpestykker.

Mange av oss tror at bærekraftige løsninger er dyrere. Det skjønner vi. Organiske og miljøvennlige alternativer er ofte dyrere enn de vanlige og mindre bærekraftige motstykkene.

Likevel tror vi at vi kan gjøre mye for planeten med minimal innsats og lite penger.

Her kommer badet inn. Hvorfor? Vi har alltid høyest vannforbruk på badet (noe vi i Oras vet litt om), men strømforbruket er også veldig høyt på badet, og tonnevis av unødvendig plast kastes hvert år.

Vi snakker ikke om en fullstendig overhaling. Ingen kostbare fornyelser eller eksklusive innretninger. Noen få livsstilsjusteringer og ekstra oppmerksomhet på hva vi velger på neste shoppingrunde kan være nok.

Saken fortsetter under bildet

Berøringsfrie kraner slår automatisk av vannet når du ikke trenger det.

Dette er seks enkle tips for hvordan 2021 kan bli litt grønnere:

1.Raskere dusjer. På bare fem minutter i dusjen kan du bruke opptil 75 liter vann. Det tilsvarer omtrent det en familie på tre drikker hver uke. Du sparer vann når du tar kortere dusjer, men installerer du et dusjhode med redusert vannstråle, kan forbruket gå ned med 10 liter per minutt uten at det går ut over dusjetiden! Vi synes det er en skikkelig god løsning.

2. Slå av vannet. Sørg for at du slår av vannet hver gang du pusser tennene. Det er ingen grunn til å la vannet renne mens vi pusser tennene – faktisk kan vi spare opptil 24 liter per dag ved å slå det av. Det tilsvarer den mengden vann hver og en av oss bør drikke i løpet av en uke.
Er du redd for å glemme det, gjør berøringsfrie kraner det for deg automatisk. Så hvorfor ikke bytte?

3. Redusert strømforbruk: Husk at du ikke bare bruker vann når du tar en varm dusj, men også strøm (forutsatt at alle foretrekker å vaske seg med varmt vann). Og badet ditt er sannsynligvis fullt av enheter som bruker strøm – så uansett om strømkilden er fornybar eller ikke, hvorfor sløse unødvendig?

Du kan for eksempel koble fra enhetene dine når de ikke er i bruk (hårføner, rettetang, elektrisk barberhøvel og elektrisk tannbørste), installere sparepærer og velge pærer for våtrom så du slipper å bytte dem ut ofte, og bare bruke avtrekksviften den tiden det tar å lufte – kanskje fem minutter, ikke en halvtime.

4. Slutt med flytende såpe. På verdensbasis kaster vi 1,4 milliarder tomme såpeflasker hvert år (ikke inkludert sjampo og balsam). Hvorfor ikke velge et godt, gammeldags såpestykke, med minimal plastemballasje? Begge er like effektive når det gjelder å fjerne bakterier og smuss – men såpestykker er ofte rimeligere.

5. Dropp drypping. Visste du at en kran som drypper kan sløse nok vann på en dag til å fylle et badekar? Det er omtrent 80 liter. Så i tillegg til å sørge for at vannet er helt slått av, anbefaler vi å investere i armatur av høy kvalitet som rørleggeren enkelt kan reparere ved behov.

6. Gå over til tannbørster av bambus. Vanlige plasttannbørster produserer utrolig mye avfall. For å sette det i perspektiv, blir over en milliard kastet i USA hvert år. Tannbørster av bambus er et enkelt og lett tilgjengelig alternativ, de gjør en like god jobb og du unngår plastavfall.

Vi har kanskje brukt mye av 2020 til å bekymre oss for egen helse, men planetens velvære står også på spill. Alle må gjøre sin del – og selv om disse tipsene ikke redder oss fra en klimakatastrofe, kan de sikkert få oss i gang.

Kilde: Oras

ANNONSE

Warning: A non-numeric value encountered in /home/dittbaduser/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352