Et rustent kumlokk er alt Interiørarkitekten Murad Khan (33) fra Oslo trenger for å få inspirasjon til å designe drømmebadet.
– Jeg får ideer fra de underligste ting; fargene på en stein jeg går forbi, asfalten jeg går på, eller små detaljer som fanger min oppmerksomhet i hverdagen. Inntrykkene blir bearbeidet over tid og foredles til konkrete ideer, sier Khan.
Han viser stolt fram sitt baderom, som preges av fargenyanser i beige, rustbrunt og grått. Mykt og varmt, og samtidig stilrent og stringent.
Den unge interiørarkitekten har en master i design og interiørarkitektur fra Universitetet i Bergen (UiB). Han jobber til daglig hos Ramsøskar Interiørarkitekter AS i Oslo, som består av 20 medarbeidere og har en bred portefølje innen kontor, hotell, restaurant, kjøpesenter og bolig. Khans hovedinteresser er utforming av boliger og kontorbygg.
– Jeg er fascinert av hvor mye god interiørarkitektur har å si for menneskelig trivsel hjemme og på arbeidsplassen. Harmoniske omgivelser som fyller behovene våre for fellesskap og privatliv, bidrar til gode liv. På en arbeidsplass er jeg opptatt av å etablere såkalte softspace interiører hvor mennesker kan møtes sosialt. I åpne kontorlandskap bør det også finnes skjermede rom hvor man kan jobbe uforstyrret, sier Khan.
Saken fortsetter under videoen:
Steinlook med lyst fargespill tilfører baderommet varme, mens høye, smale mosaikkfliser danner vertikale linjer som løfter takhøyde og romfølelse.
Saken fortsetter under bildet:
Interiøret går i en varm, rustbrun brun tone som Khan syns minner om den fine patineringen som kommer på kumlokk i Oslos bygater. Vinduet har flislagte karmer og slipper inn et mykt lys
Saken fortsetter under bildene:
Lego og trehytter
Khan forstod tidlig at interiørarkitektur var hans greie. Som barn vokste han opp i nærheten av Nordmarka i Oslo. Der var han og kameratene opptatt med å bygge trehytter. Alle hadde vegger og tak, men ingen var like. Hjemme lå legoklossene over hele gulvet. De ble til hus, båter og biler og alt annet legoklosser kan formes til.
– Enkelte ganger valgte jeg å se bort fra bruksanvisningene på legobyggesettene, for da stod jeg friere til å bruke fantasien, minnes han.
Utfordringen fra Modena om å skape sitt eget drømmebad, tok han på strak arm.
– Jeg tenkte at dette må jeg slå til på. Det var en sjanse til å skape noe spennende, og lære noe nytt. Jeg fikk et dypdykk i det utrolig mangfoldige varesortimentet til Modena. De har et skattkammer av produkter som jeg fikk leke med.
Det passet Khan perfekt at det nettopp var et bad han skulle innrede.
– Badet er husets viktigste rom. Her møter oss selv i speilet og er på vårt mest private. Her starter vi en ny dag med friske krefter, og her senker vi skuldrene og puster ut om kvelden. Badet rammer inn livene våre. Jeg ønsket et funksjonelt bad med varme farger og mye lys, sier Khan.
Saken fortsetter under bildet:
To soner
Han fikk tildelt et avlangt rom, som han besluttet å dele inn i to soner; en avskjermet dusjesone og en sone med servant og toalett. På gulvet valgte han lys terrazzoflis. Det minner ham om fargespillet han har sett i slitt asfalt, der små steiner med ulike fargenyanser danner en mosaikk. Toalett, servant og benk går i en lun, rustbrun tone.
På veggen gikk han for lange, centimetersmale, lys beige mosaikkfliser. De danner et vertikalt mønster som trekker veggene opp og gjør badet større og luftigere enn det egentlig er.
–Jeg falt for disse lange og smale mosaikkflisene som er montert på firkantete nett. De gir badet stramhet, ro og ikke minst romfølelse, sier Khan.
Khan liker å leke med former, og han besluttet å bryte opp det firkantete rommet med noen myke linjer. Skilleveggen mellom servant og dusj har fått en avrundet form inn mot dusjhjørnet. Linjene plukkes opp i speil og servantbenk.
– Med min arabiske bakgrunn har jeg sans for myke former, buer; de tilfører intimitet og harmoni. Jeg henter også inspirasjon fra japanske roen som finnes i badene deres. Jeg håper jeg har lykkes i å få fram noen slike kvaliteter i mitt drømmebad, sier Khan.
Saken fortsetter under bildene:
Kilde: Modena