Mikrosement på badet er blitt utrolig populært

6 spørsmål rørleggere og murmestere hører mest

0
ANNONSE

Mikrosement på badet er blitt utrolig populært. Noen ønsker å legge mikrosement oppå gamle fliser, mens andre totalrenoverer eller bygger opp nye bad med mikrosement. Men, hvordan jobber vi rørleggere med murmestere for at resultatet skal bli best mulig? Og hvordan kan du vite at mikrosement passer på ditt bad?

Når vi utfører oppussing, totalrenovering eller bygging av nye bad, ordner vi også de ulike håndverkerne som må inn for å fullføre badet. Være seg malere, snekkere eller murere. Og når mikrosement er ønskelig, benytter vi oss gjerne av Murmester Heskje som har spesialkompetanse innen mikrosementering.

Leah M. Kverme er Prosjektleder Mikrosement hos Murmester Heskje, og har hjulpet mangfoldige kunder med å forstå hva mikrosement egentlig er før de tar et endelig valg. Og i 2021 ble hun nominert til Norges Hyggeligste Håndverker.

– Dette er et håndverk, og dialogen må derfor være god i forkant slik at kunden forstår hva de får. De kan være bekymret for om de får det de ser for seg, hvor mye mikrosement tåler og hvor godt det vil holde over tid. Derfor er det viktig for meg å vise kunden en rekke eksempler, og gjerne fysiske prøver, slik at de kan ta og føle på hvordan mikrosement blir som overflatebehandling på badet, forteller Kverme.

Under svarer Kverme på noen av de vanligste spørsmålene vi får om mikrosement.

Kan man legge mikrosement over fliser på badet?
Selv om det er mulig å legge fliser oppå gamle fliser på badet, bygger det opp tykkelsen såpas mye at armaturer, rør og annet møblement ikke passer lenger. Når fliser legges oppå fliser med varmekabler vil disse fortsatt fungere, men det vil ta litt lengre tid før gulvet varmes opp på grunn av tykkelsen – noe som kan påvirke strømforbruket.

Mikrosement kan legges rett på fliser – også fliser med varmekabler. Så lenge det er intakt membran i gulvet kan mikrosement legges rett på fliser. Vi drar uansett ut på befaring for å sjekke badets tilstand, behov og muligheter før vi rådgir deg rundt mikrosement.

Selv om fugene har blitt gamle, slitne og skitne kan mikrosement legges over disse. Faktisk er det for mange en av hovedgrunnene for at de ønsker mikrosement, nemlig å gjemme slitne fliser og fuger i tillegg til å slippe fuger i årene fremover.

Les også: Hvilke overflater bør du bruke på baderommet?

Kan man legge mikrosement på nytt bad?
Absolutt! Flere velger mikrosement som overflatebehandling når de bygger nye bad. Enten på hele baderommet, eller på enkeltelementer.

Kunder som ønsker å bruke mikrosement for å bygge nye bad gjør ofte det for å skape et unikt bad, med en struktur og farge som de kanskje ikke finner på fliser eller veggplater.

Håndverket gjør også at finishen får et designpreg over seg, som passer like godt inn på minimalistiske bad som på varme og innbydende baderom. Alt avhenger av farge, øvrig tekstur, baderomsinteriøret og ikke minst utførelsen.

Saken fortsetter under bildet:

RENOVERE BAD MED MIKROSEMENT: Mikrosement kan blant annet legges på gulv, vegg og nisjer ved renovering, oppussing eller nybygging av bad. Før- og etterbilder av mikrosement: Murmester Heskje.

Må mikrosement legges på hele badet?
Mikrosement kan legges på både vegger og gulv, men mange ønsker å legge det kun på mindre områder. Være seg bare på dusjgulvet, eller for å glatte ut et flislagt badekar.

Dette er ofte en fin løsing for de som vil gi baderommet en frisk pust og nytt liv, uten å utføre full oppussing.

Flere ønsker også å reparere fliser med sprekker ved å legge mikrosement over, noe som er fult mulig.

Last ned gratis huskeliste: Dette må du tenke på når du skal pusse opp badet ditt

Hvordan legges mikrosement?
Prosessen for å legge mikrosement er et realt stykke håndverk. Selv om man har vært murer i mange år, er ikke mikrosementering en metode man bare setter i gang med uten skikkelig opplæring og trening. Prosessen med å legge mikrosement er ofte lengre enn det mange tror, og det er gjerne en mer krevende prosess enn man tenker.

Mikrosement skal legges i flere lag, og må sette seg tilstrekkelig før vi begynner med det neste laget. Etter at cirka fire lag og topplakken er lagt, skal tykkelsen som mikrosementen har bygd opp totalt være kun 3-5 millimeter. De tynne lagene er blant annet viktig for å unngå sprekker. Nøyaktighet og erfaring er med andre ord nøkkelen her.

Til gjengjeld betyr det at mikrosementen er veldig fleksibel, slik at badet kan designes etter dine spesifikke ønsker for et unikt resultat.

Når mikrosementen er ferdiglagt skal den herdes en gitt tid før rørleggeren kan komme inn for å montere armaturene. Herdetiden varierer fra leverandør til leverandør, men beregn gjerne tre dager.

Saken fortsetter under bildet:

Før og etterbilder Mikrosement – Heskje – VB

Les også: Få det fint på badet med kjappe grep

Kan jeg legge mikrosement selv?
Når vi blir spurt om mikrosement er noe man som privatperson kan legge selv, minner vi om at det er noe helt annet å legge mikrosement på et bord eller en dekorvegg, enn et baderom eller gulv.

Vi har blitt kontaktet av kunder som har begynt å legge mikrosement på badet selv, men ikke fått det til, og derfor ønsker at vi kommer inn for å fullføre. Ofte har de fått store ujevnheter og vanskeligheter med å påføre produktet jevnt, spesielt i hjørner, eller rett og slett blitt utslitt av teknikken.

Selv om det er et vakkert håndverk, er det tungt å legge mikrosement, og slik den legges – slik blir den. Mikrosement kan nemlig ikke pusses ned med grove pussepapir i topplaget uten at dette gir synlige merker. Toppstrøket, som legges før den avsluttende lakken, pusses kun glatt i overflaten, og utseendet du har laget ved påføring forblir slik. Det vil si alle striper, alle svinger og alle former.

Ønsker du å legge mikrosement på badet selv, anbefaler vi derfor at du øver deg mye på andre elementer først – og passer på at øvrige regler for våtrom følges.

Hvordan vaskes og vedlikeholdes mikrosement?
Mikrosement skal alltid vaskes og vedlikeholdes i henhold til produsentens instruksjoner.

På generell basis innebærer det ofte å behandle fint, vaske med fiberklut og vann, ikke skrubbe med skrubbesåpe eller bruke masse kjemikalier, og spyle såperester godt ned i dusjen når du dusjer.

Du kan gjerne bruke en nal til å dra alt vann ned i sluket, slik som på fliser, for å bevare overflaten best mulig.

Mange leverandører av mikrosement forsyner også kunden med voks og spesialsåper for å etterbehandle, bevare og fornye mikrosementgulvet.

Kilde: VB

ANNONSE

Warning: A non-numeric value encountered in /home/dittbaduser/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352