Tips til belysning på badet

Finn den baderomsbelysning som passer dine behov

0
ANNONSE

Er det litt mørk på badet? Eller er det altfor lyst hele tiden? Hvis du følger disse tipsene får du et baderom som både er funksjonelt og stemningsfullt.

1. Følg sikkerhetskravene
På badet gjelder tre viktig ord: Sikkerhet, funksjon og design. Aller først kommer sikkerhet. Kanskje kjedelig, men sånn er det. Elektriske installasjoner i våtrom skal man tross alt ikke tulle med.

Saken fortsetter under bildet

Badet er delt inn i tre soner:

• Sone 0: Innsiden av badekar/dusjkabinett. Sonen slutter 10 cm over høyden der vannet vil begynne å renne ut, eller 10cm over gulvet dersom man dusjer rett på flisene.
• Sone 1: Innsiden av dusjbakinett/dusjhjørne, og over badekar. Starter der sone 1 slutter og strekker opp til 225 cm over gulvet.
• Sone 2: Sikkerhetssone på 60cm i alle retninger ut fra sone 1 og 2, med unntak av opp mot taket (alle soner stopper ved 225cm over gulvet).
Belysning i sone 0 må være spesialdesignet for dette. Belysning i sone 1 og 2 må være godkjent etter IP44-standarden. Utenfor sone 0-2 kan du montere vanlige lys, men alle elektriske installasjoner på badet må alltid være jordet.

Les også: La deg forbløffe av vårt inspirasjonsmagasin til badet

2. Sørg for god grunnbelysning
Grunnlaget for godt lys på badet får du av taklampene. Her brukes ofte downlights eller spotter. Det fine med disse er at du kan koble til en dimmer slik at du kan justere lyset etter behov. Noen liker sterkt lys på badet, mens andre synes det er deilig hvis lyset er litt dempet tidlig på morgenen eller sent på kvelden. Med dimbare downlights eller spotter blir alle fornøyde.

Saken fortsetter under bildet

Downlights i taket gir deg allsidig belysning på badet, speiselt hvis de er tilkoblet en dimmer.

3. Monter en ekstra taklampe
Med mindre du har andre taklamper som kan dimmes opp kraftig, er det lurt med en ekstra taklampe. Se for deg at du mister noe smått som bakdelen av en øredobb på gulvet. Da vil du ha behov for godt og klart lys. Det samme gjelder når du skal ha storrengjøring.

4. Bruk lys i eller rundt speilet
Når vi er på badet står vi ofte foran speilet, uansett hvor mye eller lite selvopptatte vi er. Vi ser oss i speilet når vi pusser tenner, barberer oss eller sminker oss, bare for å nevne noe. Har du lyskilder montert rundt speilet på hver side, eller kanskje integrert i selve speilet, oppnår du et optimalt lys. Og har du først opplevd godt speillys, er det vanskelig å tenke seg en hverdag uten.

I videoen under ser du Dansanis In-Built speilskap med lysstyring, som gir deg full kontroll:

Saken fortsetter under vidoen

https://youtu.be/VLaGAseu8OY

5. Lys i skuffer og skap er praktisk
Andre steder litt ekstra lys gjør nytte for seg, er på innsiden av skuffer og skap. Her kan du montere LED-lamper som skrur seg automatisk på, slik at det blir lett å finne det du ser etter. Det gjør også noe for helhetsinntrykket til badet, som vil fremstå både moderne og praktisk.

Du kan også skape en kul effekt ved å montere LED-lyslister under vegghengende skap og skuffeseksjoner, eller langs med servanten.

Les også: Slik får du et moderne bad i 2020

6. Tenk helhetlig
Det finnes mange ulike stiler på baderom, så velg belysning som går fint sammen med det øvrige interiøret . Det skal være en behagelig affære å komme inn på badet, så ta deg tid og velg lamper du kan være fornøyd med.

7. Spør ekspertene
Skulle du være i tvil om hva du vil ha eller trenger, er vi i Baderingen alltid parate til å bistå. Ta gjerne med deg bilder og inspirasjon du har funnet til nærmeste baderingen-butikk, så hjelper de deg med å gi ditt bad samme førsteklasses belysning.

Runde speil er i vinden som aldri før, og mange modeller leveres med integrert belysning. Her ser du Finden-speilet til norske Linn Bad, i kombinasjon med møbelserien Trio. Foto: Linn Bad

Kilde: Baderingen

ANNONSE

Warning: A non-numeric value encountered in /home/dittbaduser/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352