– Man trenger bare å prøve et dusjtoalett en gang for å oppleve renhetsfølelsen, fremholder Rolf Nilsen. Han har arbeidet i sanitærbransjen i 15 år, og har ansvar for Geberits salg av dusjtoaletter i Norge.
– Jeg har snakket om dobesøk og intime ting i mange år, sier Porsgrunnsmannen fredsommelig.
Mange av spørsmålene om dusjtoalett gjentar seg, og Nilsen understreker at ingen hverken er for dumme eller flaue:
– Her er alle spørsmål velkommen. Dusjtoalettet er jo et relativt nytt fenomen for nordmenn flest, så jeg har full forståelse for at mange brenner inne med spørsmål de kanskje ikke ønsker å stille, sier han.
Her kommer syv spørsmål du ikke tør stille om dusjtoalettet
1. BLIR JEG ORDENTLIG REN?
– Svaret er ja. Det eneste som rengjører ordentlig – samme hva det er – er rennende vann, fremholder Nilsen. Han trekker frem flere eksempler: – Du ville ikke gnidd på bilen med et tørt papir, dersom den var skitten. Er hunden gjørmete etter en lang tur, hjelper det lite å tørke den med et håndkle.
Nilsen understreker at bruk av såpe ikke er nødvendig. – Det er dessuten sterkt frarådet å bruke såpe der hvor huden er så sart. Kroppstemperert vann skyller enkelt skitten bort fra huden.
2. ER STRÅLEN UBEHAGELIG ELLER HARD, OG HVORDAN ER TEMPERATUREN PÅ VANNET?
– Første gang man prøver et dusjtoalett, kan det være uvant for noen, men ikke ubehagelig. Tvert i mot, det er som en omvendt hånddusj fra dusjen. Dessuten er vannet kroppstemperert.
3. TREFFER STRÅLEN DER DEN SKAL?
– Alle mennesker er forskjellig bygget og vi sitter på do på ulike måter. Derfor kan dusjarmen stilles inn slik at den rengjør der den skal. Nilsen forteller at dusjtoalettene har en egen intimfunksjon for kvinner. Denne har en mer skånsom stråle, enn for rengjøring bak.
4. HVORDAN BLIR JEG TØRR?
Dette er det mange som lurer på, ifølge salgssjefen:
– Vi har modeller med og uten føner, sier han.
Selv om man har føner vil likevel de fleste bruke et papir eller håndkle til å «klappe» seg tørr.
– Det er helt vanlig med papir eller håndkle etter man er spylt ren og blitt fønet bak. Den store forskjellen at du tørker for å bli tørr, ikke for å bli ren, sier Nilsen.
5. HVORDAN STYRER MAN ALT DETTE?
Toalettene kommer med en fjernkontroll hvor man enkelt kan styre de ulike funksjonene. Noen modeller kan styres med en app på mobiltelefon.
– Man kan lagre opptil fire ulike profiler, slik at toalettet automatisk stiller seg etter dine preferanser.
6. BRÅKER DET?
– Nei, dusjtoalettene bråker ikke. Du spyler ned på vanlig måte, og føneren lager langt mindre lyd enn for eksempel en vanlig hårføner, svarer Nilsen.
Han forteller at enkelte modeller også kommer med vifte for å fjerne vond lukt. Luften suges ut fra toalettskålen og renses i et keramisk filter, noe som bidrar til å holde baderommet fresht og delikat.
I følge salgssjefen blir mange overrasket og glade når de skjønner at det ikke trenger å lukte vondt etter et toalettbesøk:
– Ofte er det konen som gir mannen et underfundig smil når dette temaet kommer på banen, sier Nilsen.
7. HVORDAN RENGJØRES TOALETTET?
Toalettene rengjøres på samme måte som vanlige toaletter, forteller Porsgrunnmannen:
– Noen av toalettene er uten spylekant, og det gjør rengjøring enklere. Det er som regel under spylekanten det er vanskelig å komme til.
Porselenet er også av så god kvalitet at skitten ikke fester seg så lett, mens dusjarmen skyller seg selv med rent vann mellom hver gang den brukes.
– Målet er at toalettbesøket skal være helt berøringsfritt og delikat, sier Nilsen.
Saken fortsetter under bildet
På spørsmål om dusjtoalettet vil være vanlig blant nordmenn 50 år frem i tid, sier Nilsen at inntoget av dusjtoaletter i norske hjem kommer til å ta kortere tid.
– Om 20 år er dusjtoaletter like vanlig som tradisjonelle toaletter. Våre barnebarn kommer til å undre seg over hvorfor det ikke gikk fortere, sier Nilsen skråsikkert.
– Det er et tidsspørsmål før det tar av, mener han. – Har du opplevd at noen kunder har angret på anskaffelsen av et dusjtoalett?
– Det har jeg aldri verken opplevd selv eller hørt om. Hvis det er noen som har angret, er det fordi de ikke kjøpte en modell med flere funksjoner. Nilsen smiler lurt.
– Du blir avhengig av det. Det er rart å snakke sånn om toalett, men det er faktisk sånn det er, avslutter Nilsen
Spørsmål eller ønsker mer informasjon?
Kundeservice: kundeservice@rorkjop.no
Kilde: rorkjop.no