Husk legionellavettreglene i vinterferien

Med noen enkle grep kan man forebygge eventuell smitte.

0
ANNONSE

I vinterferien må vi ivareta godt smittevern, ikke bare mot Covid-19, men også Legionella. Hytter som har stått ubebodd lenge, kan forårsake alvorlig lungesykdom.

I vinterferien brukes mange både private og firma hytter som har stått tomme en stund, derfor er det viktig å følge legionellavettreglene. Dette gjelder særlig for moderne hytter med varmtvannstank og dusj.

Legionellabakterien trives godt i stillestående vann med temperaturer fra 20 – 55 grader, og derfor kan den etablere seg i varmtvannstank, vannrør og dusjhoder mens hytta ikke er i bruk.

Saken fortsetter under bildet

– Når du så flytter inn i hytta og skrur på dusjen, risikerer du å puste legionellabakterier inn i lungene via vannstøv også kjent som aoerosoler forteller Fagansvarlig Irene B. Ytterdal-Larsen

Bakterien kan i verste fall forårsake sykdommen Legionellose, som finnes i to varianter:

Pontiacfeber er den milde utgaven som gir influensalignende symptomer.

Legionærsykdom gir et mer aggressivt sykdomsforløp, og kan være livsfarlig for eldre og personer med nedsatt immunforsvar.

Hun sier videre at, med noen enkle grep kan man forebygge eventuell smitte før man åpner. Vi i Apurgo anbefaler derfor alle å lese Folkehelseinstituttets (FHI) veiledning for åpning av hytter som har stått stengt over en lengere periode.

De viktigste tiltakene man må huske er:

• Gjennomfør en risikovurdering
• Ta Vannprøver for å kartlegge forekomst av Legionella

Så følg rådene fra FHI og ha en riktig god tur på hytta!
For ytterligere spørsmål kan man kontakte Fagansvarlig; Irene B. Ytterdal-Larsen, iby@apurgo.no / 4000 8056.

Kilde: Apurgo

ANNONSE

Warning: A non-numeric value encountered in /home/dittbaduser/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352