Saftige bøter og inndratte verdier til privat- personer som har benyttet ulovlig arbeidskraft

Tenk deg om før du benytter ulovlig arbeidskraft

0
ANNONSE

Bøter i størrelsesorden 50.000 til 300.000 kroner og inndragninger av verdier på oppunder 300.000 kroner. Det er resultatet av Øst politidistrikts fokus på bruk av ulovlig arbeidskraft, skriver Romerikes Blad.

Svart boligoppussing er et kjent fenomen her i landet, men desto like ulovlig både for de som utfører slike tjenester og de som benytter dem. Nå melder politiet at de både har skrevet ut saftige bøter og inndratt store verdier overfor privatpersoner som har benyttet svart arbeid.

Straffbar handling
– Vi mener de har fått renovert hus og leiligheter for en billig penge, og politiet har inndratt en sum tilsvarende verdiene av arbeid uten at de får fratrakk for det de har betalt for jobben. Dette er i realiteten utbytte av en straffbar handling, forteller politiadvokat Mathias Emil Hager i Øst politidistrikt til RB (bak betalingsmur).

Som bevis har politiet funnet arbeidsplassene og brukt før- og etterbilder for å komme fram til en verdi på arbeidet som er utført. Blant annet er det tatt i bruk Finn-annonser og dialog mellom partene for å finne bilder fra de ulike boligene.

Hager legger ikke skjul på at det har vært et stort etterforskningsarbeid, hvor både operativ utlendingsenhet i Lillestrøm og A-krimsenteret bisto i etterforskningen.

Sammen med foreleggene, er det totalt snakk om cirka én million kroner, fordelt på fem, seks privatpersoner. Ikke alle har vedtatt foreleggene.

Inndragning av verdiene er en forholdsvis ny praksis fra domstolen, som har reagert strengt på ulovlig arbeid, skriver RB.

Rumensk firma
Ifølge politiet fant de fram til kundene etter at de pågrep en rumensk firmaeier i november i fjor, etter at politiet gjennom flere kontroller hadde kommet på sporet av mannen. Da hadde politiet allerede pågrepet ni moldovere de koplet  til rumenerens selskap.

Personene de mener organiserte det ulovlige arbeidet, har reist fra landet. Disse  var ulovlig i Norge over flere måneder og har nå fått innreiseforbud til landet. De vil ikke bli straffeforfulgt ytterligere, opplyser politiadvokaten til RB.

Arbeidet som ble utført i boligene skal blant annet bestå av håndverkstjenester i tillegg til rørlegger- og elektrikerarbeid. Arbeidet er ikke utført av autoriserte håndverkere.

Ifølge politiet har lønnen til de ansatte vært langt under norsk tariff. I mange tilfeller har de også bodd i boligene som er blitt pusset opp.

– Kunder må forsikre seg om at selskapene de leier inn ikke benytter seg av ulovlig arbeidskraft. Slik som det har vært i disse sakene har det vært både ulovlig og svart arbeid. Disse aktørene underbyr lovlige bedrifter, noe som bidrar til å ødelegge konkurransen i markedet, sier han til RB.

Det er de siste årene reagert strengt overfor tilbydere og kunder av ulovlig arbeidskraft. Det mener Hager er naturlig.

– Saker som dette vil ha en allmennpreventiv effekt. De som velger å bruke ulovlig arbeidskraft vil måtte betale mye mer enn de normalt ville gjort hvis de brukte lovlige selskaper til å utføre jobben på en korrekt måte, understreker han.

ANNONSE

Warning: A non-numeric value encountered in /home/dittbaduser/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352